Apan som ingen kunde döda

20120518-201113.jpg
Bokrecension, mina vänner!

Jag har alltså läst boken ”Apan ingen kunde döda” av (af) Henry Drummond, C. W. K. Gleerups förlag, Lund 1921. Två berättelser med 16 illustrationer – som framsidan förtäljer. Dessa berättelser är skrivna för den engelska tidskriften Wee Willie Winkie sommaren 1891 och är i denna svenska utgåva  översatta från ”engelskan”. Professor Henry Drummonds apberättelser tillkom i en nödsituation då en medarbetare vid tidskriften inte levererade sina spaltmetrar i tid.

Berättelserna handlar om apan Skälma som, utan att avslöja förmycket, inte går att döda. Hon utsätts för alla möjliga elakheter från människor som hatar henne. Men eftersom att hon inte går att döda så får alla i denna påhittiga individs väg helt enkelt lägga om stil och bli hennes vän, de som inte gör det får ångra sig… I senare delen byter apan namn till Klibb och det framkommer att hon lystrar väldigt bra när man talar gaeliska med henne.

Så här i efterhand så har jag en positiv känsla när jag tänker på boken. Men jag vet att jag under tiden tyckte den var lite seg och jag saknade lite av Professor Drummonds omtalade snillrikhet. Men själva idén om en apa som inte kan dö är ju faktiskt väldigt bra. Men så står det ju i klarspråk att dessa aphistorier ”äro berättade för barn, men torde äfven kunna påräkna ett visst intresse” för typ andra (orkar inte citera mera). Ja ett visst intresse. Boken får för sina goda idéer två tummar upp av två möjliga.

This entry was posted in Läsning, Underhållning and tagged . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>