Det här med alternativ reproduktion

Svenska statens medicinsk-etiska råd tycker ju att det ska vara ok med icke-kommersiellt surrogatmödraskap och nu diskuteras det här ca överallt. Stora filosofiska frågor kring kroppar och människoliv och det är intressant.

Själv har jag tänkt på att det här med att utöva föräldraskap är så viktigt för vissa människor. Vissa är beredda att göra väldigt mycket för att få bli föräldrar: långa utredningar för att få adoptera, ingrepp på sin egen eller annans kropp. Jag tänker att det är stora psykiska, fysiska och ekonomiska investeringar för det här föräldraskapet.

Personligen skulle jag aldrig orka, antagligen för att jag inte ser föräldraskapet som något självförverkligande. För mig är inte barn eller att ha barn eller vara förälder något självklart i livet. Det är fantastiskt att barn kan bli till men att jag skulle få bli förälder ser jag som liksom – ööööh – en gåva?

Men sen det här med singelkvinnor som vill skaffa barn utan man. Det är lite extra knepigt för dem tydligen t ex att adoptera och de får åka utomlands om de vill inseminera sig på konstgjord väg. Det verkar dock som att de kan hitta vägar till föräldraskapet även om de inte tillhör normen som krävs för att få stöd av moder Sveas system. Det har pratats en del om det här, det är lite svårt och jobbigt och kvinnorna blir ifrågasatta och åsidosatta av systemet. Men hallå. Hur gör singelkillarna som vill ha barn? Alltså jag har inte sett någonstans att denna fråga tagits upp. Jag bara undrar är det något som är så otänkbart att ingen ens tänkt den tanken? Hur står sig singelkillarna i adoptionskön? Vad jag förstått så kan en som kvinna få adoptera som singel. Men är män fortfarande helt otänkbara som föräldrar – om de inte har en kvinna vid sin sida eller?

This entry was posted in Flora & Fauna. Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

*

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>